De Zweetvoetenman. Een boek over rechtzaken en regels (en een hoop gedoe). Annet Huizing legt in dit boek aan de hand van 23 verhalen over bekende, heftige of grappige rechtzaken uit hoe het Nederlands rechtssysteem in elkaar zit.
Het begint al goed bij het colofon, want wat betekent copyright, wat is een disclaimer en van wie is dit boek eigenlijk? In elk hoofdstuk worden nieuwe begrippen uitgelegd met behulp van echte zaken, zoals over de zweetvoetenman. Want: kun je een boete krijgen voor zweetvoeten?
Je denkt dat het rechtsysteem saai is? Lees dan dit bizarre maar waargebeurde verhaal over een man met stinkende voeten die tot het uiterste ging om zijn recht te halen.
Annet Huizing laat met het boek heel mooi zien dat ingwikkelde systemen (rechtbanken, gerechtshof, Hoge Raad) en moeilijke woorden (legaliteitsbeginsel, verschoningsrecht, aansprakelijkheid) prima op een begrijpelijke manier uitgelegd kunnen worden. De tekeningen van Margot Westermann dragen er aan bij dat het een vrolijk en grappig boek is.
Het boek gebruiken in de klas? Leesbevordering in de klas geeft leuke tips, bijvoorbeeld om er in groep 7/8 uit voor te lezen. Je kunt het boek goed inzetten op een moment dat er iets speelt: Mag je je gestolen fiets terugstelen? Of als je met de Europese Unie bezig bent: Waarom bemoeit de overheid zich met hagelslag?