Tijdens het schrijven duik ik regelmatig in een onderwerp om geen onwaarheden te verkondigen. Meestal ben ik achteraf erg blij dat ik dat gedaan heb, omdat het toch net even anders zit dan ik tot dan toe dacht. Gevaarlijk terrein dus…

Population growth explained Zo ook mijn (of moet ik zeggen ons?) beeld van ontwikkelingslanden. Het wij-zij denken zit erg diep: wij hebben een lange levensverwachting en kleine gezinnen, zij hebben een korte levensverwachting en grote gezinnen. Toch? Al zoekend naar actuele informatie stuitte ik op een serie TED praatjes van Hans Rosling (public health professor). Eén ervan heet Let my dataset change your mindset Aan de hand van data over levensverwachting, gezinsgrootte, inkomen, gezondheidszorg, … laat Hans Rosling zien dat ons beeld is blijven steken – ongeveer in het geboortejaar van de docenten waar ik les van had.

Op de plaatjes zie je een voorbeeld: gezinsgrootte en levensverwachting in 1950 en in 2007. Elk land is een cirkel, de grote rode is China, de grote blauwe is Inda, Amerika is geel, Europa oranje.Rosling laat de cirkels dansen over het scherm om te laten zien dat het wij-zij-beeld niet klopt!

Er zijn nog maar een paar landen waar de armoede enorm groot is. In laat Rosling met ikeadozen zien dat het nu geen tijd is om achterover te leunen. De armoede moet aangepakt worden om de groei van de populatie te stoppen.

Rosling heeft een missie. Hij wil de mythe van het wij-zij-denken aanpakken. En wij mogen meedoen: op de website www.gapminder.org  (Gapminder World) kunnen wij ook met de dataset aan de slag. Geweldig!