Niet echt vakantieliteratuur, maar toch zat dit boek in mijn bagage. Met veel plezier heb ik het in mijn vakantie gelezen. En ik ga nog veel plezier hebben van de inzichten die Willingham geeft.

Wat ik in elk geval meeneem:

Human brains do not naturally and easily think!

Als het lukt zonder te denken, dan kiezen we voor die route. Maar: we houden wel van denken. We zijn van nature nieuwsgierig, maar we hebben de juiste condities nodig om door te zetten. Denken vindt plaats als je informatie uit de omgeving en het lange termijn geheugen combineert op een nieuwe manier. Mensen onthouden dingen waar ze overnagedacht hebben.

Knowing things makes it easier to learn new things.

Daarvoor hebben we feitenkennis nodig. Er moet wel iets te vinden zijn in het lange termijn geheugen. Het is dus een denkfout om te denken dat we leerlingen vooral veel vaardigheden moeten bijbrengen over hoe ze informatie kunnen vinden. Je kunt geen tekst lezen als je niet enige achtergrondinformatie hebt. Voor het begrijpen van nieuwe dingen, moet je ze in relatie kunnen brengen met dingen die je al weet. Oefenen en herhalen zijn daarbij belangrijk. Dat hoeft niet saai te zijn, herhalen kun je op verschillende manieren doen. Graag zelfs, dat versterkt het begrip.

Er is nog veel meer over te zeggen, maar lees het vooral zelf! Ontdek dat leerstijlen niet bestaan, dat je overtuiging over intelligentie er toe doet, hoe anders experts denken dan beginners en welke uitdaging dat geeft aan een leerkracht die zijn leerlingen wil verder helpen, enzovoort.