Het boek ‘De 7 uitdagingen‘ van Tijl Koenderink is verfrissend praktisch. Ik heb heel veel boeken gelezen over hoe meer- en hoogbegaafde kinderen leren en hoe je hen kunt begeleiden, maar geen boek is zo praktisch als dit boek. Binnen ons onderwijssysteem is er eigenlijk geen plaats voor versnellen. Er zijn uitzonderingen, maar voor de meeste leerlingen is dat op lange termijn geen oplossing. Maar wat dan?
Zo simpel is het:
Wat werkt … dat werkt
In het boek wordt eerst uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en hoe het brein werkt. Veel kinderen weten niet hoe ze moeten leren. Ze zijn anders en hebben soms onrealistische verwachtingen van zichzelf. De kernwaarden van ‘De 7 uitdagingen’ sluiten daarop aan. Het hoofddoel is het welbevinden van het kind. Vaak heeft het kind eerst op dat vlak hulp nodig (en kan dat soms niet direct accepteren…). Het kind moet leren zich te handhaven in een niet-ideale wereld, in de beperkte dagelijkse schoolpraktijk. Talent en hoogbegaafdheid komt pas daarna.
De 7 uitdagingen zijn:
- Overtuigingen
Als je vooral succeservaringen kent, hoe ga je dan om met iets wat je ‘gewoon niet lijkt te kunnen’? - Geheugen
Er komt een moment waarop je niet meer ter plekke iets kunt beredeneren. Je moet het leren. Maar … hoe doe je dat eigenlijk? - Motivatie
Hoe maak je de leerling mede-eigenaar van het leerproces? - Frustratietolerantie
Wat is de juiste uitdaging? - Samenwerken
Hoe moet je samenwerken en waarom zou je dat doen? - Zelfstandig werken
Hoe leer je zelfstudievaardigheden om zelfstandig en vrij te kunnen functioneren? - Wegwerken van hiaten
Door de manier van leren treden vaker hiaten op. Hoe kun je die herkennen en nog beter: voorkomen?
Tijl Koenderink is ‘ervaringsdeskundige’. Hij wist niet hoe hij moest leren en heeft 3 middelbare scholen versleten voordat hij na 8 jaar eindelijk diploma haalde. De eerste drie hoofdstukken kun je online lezen of downloaden.