Met studenten van de Pabo werkte aan de ontwikkeling van verwerkingsopdrachten bij de Levensjas. De Levensjas is een project voor basisschoolkinderen om op een laagdrempelige manier na te denken over verlies in het leven.

Levensjas

De Levensjas is een idee van pastor Liesbeth Winters. Op een laagdrempelige manier vertelt zij over verlies in het leven. De levensjas laat zien dat iedereen zijn eigen ervaring kan beleven en verwerken.

De Levensjas bezoekt een basisschoolklas of een kinderclub. Binnen de beslotenheid van een groep geeft Liesbeth een voorstelling waarbij haar herinneringen centraal staan. Daarna vraagt zij kinderen naar eigen herinneringen. Zo ontstaat een gesprek over het leven en het verlies ervan. De kinderen worden uitgedaagd om op een laagdrempelige en plezierige manier bezig te zijn met eigen emoties. De Levensjas laat kinderen ervaringen op een creatieve manier verwerken waarbij ieder kind zijn of haar eigen unieke manier van werken kiest. Zo ontstaat een unieke herinneringententoonstelling waar kinderen trots op zijn en die ze met veel enthousiasme aan hun ouders willen presenteren.

De Levensjas  is winnaar Els Borst-prijs 2008.

In opdracht van MCC Flevoland ontwikkelden we verwerkingsopdrachten.

Opdrachten

Samen met de studenten ontwikkelde ik de verwerkingsopdrachten voor de herinneringstentoonstelling.  Voor de verwerkingsopdrachten hebben we diverse invalshoeken gekozen. Het ene kind zal meer hebben met een dagboekopdracht, het andere met het maken van een schatkistje voor mooie herinneringen.