Voor Stichting Vrij Deventer, een initiatief van speelruimteontwerpers OBB-ingenieurs en fysiotherapeut Wouter Aalders van De Spil, heb ik een poppetje ontworpen als beeldmerk voor de beweegroute.
Het poppetje is vrolijk, buiten en superactief. Het heeft twee functies:
- Het poppetje staat op de bewegwijzering van een beweegroute.
- Tijdens de route laat het poppetje zien welke oefeningen je kunt doen.
100 basisoefeningen
Er zijn 100 basisoefeningen. Voor elke oefening laat het poppetje in één of twee tekeningen zien welke beweging je kunt doen. De oefeningen variëren in niveau van laag naar midden tot hoog intensief. Ze zijn bedoeld voor jong en oud, om fit te worden of te blijven, ter preventie of om herstel te bevorderen.
Een fantastische manier om mensen in hun eigen omgeving te helpen om actief te blijven of oefeningen te doen om herstel te bevorderen!
Op wielen
In de basisset zitten oefeningen voor mensen met een rollator of een rolstoel. Tegelijk kun je veel andere oefeningen ook op wielen (rolstoel, rollator, step, skates, skateboard, …) doen. Dat kan per oefening op het bordje aangegeven worden met een pictogram.
Zelf een beweegroute maken
Elke trainer, therapeut of arts kan met behulp van de ontwikkelde bordjes in de eigen omgeving een route ontwerpen.
- Het kan overal zijn, zoals in de buurt van de praktijk, in het centrum van het dorp, rondom het sportterrein, het ziekenhuis of het verzorgingstehuis.
- Een route bevat zo veel mogelijk elementen in de openbare ruimte, zoals bankjes, stapstenen, muurtjes, bomen, hekjes en rijen paaltjes. Daarin ligt ook de kracht van de beweegroutes: er zijn zoveel bestaande elementen, waarom daar niet meer gebruik van maken?
- De ontwerper kiest uit welke van de 100 basisoefeningen bij de doelgroep, het doel en de route passen. Daarnaast kunnen (op aanvraag) voor specifieke oefeningen tekeningen bijgemaakt worden.
Hoe het precies werkt? Bekijk daarvoor de infographic die ik daarvoor gemaakt heb.