Deze infographic Beweegroute Maken maakte ik voor Stichting Vrij Deventer. De stichting is een initiatief van speelruimteontwerpers OBB-ingenieurs en fysiotherapeut Wouter Aalders van De Spil. De infographic laat stap voor stap zien hoe je een beweegroute kunt maken.

Wat is een beweegroute?

Een Beweegroute is een route waarbij gebruikers oefeningen doen op en bij bestaande elementen in de openbare ruimte. Voor Stichting Vrij heb ik de bordjes voor de oefeningen en de bewegwijzering getekend. Het mooie van het concept: elke trainer, therapeut of arts kan hiermee in de eigen omgeving een route kan ontwerpen.

  • Een route kan overal zijn, zoals in de buurt van de praktijk, in het centrum van het dorp, rondom het sportterrein, het ziekenhuis of het verzorgingstehuis.
  • Een route maakt gebruik van bestaande elementen uit de openbare ruimte. Eigen elementen toevoegen mag, maar hoeft niet.
  • De ontwerper kiest uit 100 basisoefeningen. Welke passen bij de doelgroep, het doel en de route? Daarnaast kunnen (op aanvraag) voor specifieke oefeningen tekeningen bijgemaakt worden.
  • De ontwerper maakt voor de eigen doelgroep een beweegprogramma. In een beweegprogramma staat bijvoorbeeld hoe vaak of hoe lang, hoe het makkelijker of moeilijker te maken is.

Hoe ziet een route eruit?

Zo zou een gevarieerde route eruit kunnen zien:

Stichting Vrij Deventer realiseert in samenwerking met enthousiaste buurtbewoners (wandelaars, bootcampers, fysiotherepauten) diverse routes in Diepenveen. In de routes krijgen zo veel mogelijk bestaande elementen uit de openbare ruimte een nieuwe rol. Zo zijn er oefeningen op bankjes, muurtjes, hekken, stoepranden, bij bomen en rijtjes palen. Zelfs kunstwerken worden een uitdaging.

Zelf een ook route maken? Neem contact op met Stichting Vrij Deventer.