Lang leve internet: ik heb Jasper teruggevonden! In mijn studietijd maakte ik kennis met Jasper. Ik ken hem dus al sinds 1995 of 1996. Een gedachte aan Jasper schiet nog vaak door mijn hoofd: hoe kan ik in dit product of deze opdracht weer die uitdaging stoppen? Ja, hij heeft enorm veel indruk gemaakt :-)

Wie is Jasper?

Jasper heeft zijn eigen serie: de avonturen van Jasper Woodbury. Hij komt daarin voor talloze problemen te staan. Het is een serie lessen met stukjes film en opdrachten. De lessen zijn bedoeld om te laten zien dat dingen die je op school leert, gebruikt kunnen worden in echte situaties. Zo gaat Jasper met zijn boot het water op, maar heeft hij eigenlijk wel genoeg brandstof om ook weer terug te kunnen komen? De leerlingen lossen allerlei vraagstukken op om uiteindelijk een groot probleem op te kunnen lossen.

De avonturen van Jasper Woodbury overbruggen de kloof tussen natuurlijk leren en leren op school. De vraagstukken zijn complex en hebben een open einde. De leerlingen worden betrokken en uitgedaagd om samen te werken aan een oplossing.

Inspirerend

Waarom is dit zo inspirerend? Ik moet toegeven dat het in mijn herinnering iets mooier is geworden, maar het meest inspirerende zit er wel in: … het open einde. Dat vind ik een grote uitdaging: hoe maak ik iets, waarbij ik de leerling uitdaag om op zijn eigen manier tot zijn eigen product te komen. En dan liefst ook nog zo dat hij ervan geniet en misschien zelfs zelf versteld van staat.