In de bibliotheek zag ik het boek Kunstworkshops voor kinderen van Hervé Tullet liggen. Natuurlijk meteen meegenomen. Ik ken Hervé Tullet van Press Here  en Mix it up. Geweldige interactieve boeken. Maar terug naar Kunstworkshops voor kinderen. Hiermee kun je, net als met de fantasiekaarten, binnen duidelijke kaders creatief aan de slag. Tullet biedt een georganiseerde manier om kinderen vrij te laten werken.

Regiseer de kunst

Tullet houdt over de hele wereld creatieve workshops en laat in dit boek zien hoe het er tijdens zijn workshops aan toegaat. In het voorwoord zegt hij:

Ik heb altijd geweigerd om creatieve activiteiten te leiden met als doel ‘mooie plaatjes’ te maken. Ik heb mijn workshops juist ontwikkeld vanuit het idee dat kunst een middel is en geen eindresultaat. Kinderen zijn meesters in creëren – ze zijn ongelofelijk intuïtief. Door dat instinct en hun gave om ongehinderd kunst te maken, raak ik geïnspireerd.
In mijn workshops wil ik kinderen laten werken vanuit hun instinct en vrij laten creëren. Om dat te bereiken, speel ik soms een spel met ze of geef ik ze een anatal vage opdrachten. Op deze manier worden ze minder onzeker en raken alle remmen los.
(p. 5)

De leider van de workshop heeft een belangrijke rol en moet de regie houden. Hij moet weten waar de deelnemers naartoe werken, het tempo erinhouden en de deelnemers ondertussen stimuleren en aanmoedigen. En misschien het moeilijkste: hij moet op tijd stoppen. Tullet over de leider: “… hij moet voorkomen dat er te veel over elkaar wordt geschilderd en alles modderig wordt, hij moet het moment herkennen waarop mooie kleuren en vormen worden verpest. (p. 6)” Dat betekent dat de workshopleider moet rondlopen, gevarezones herkennen, lege plekken aanwijzen.

Aan de slag

Tullet geeft een aantal praktische tips over materialen, kleur, muziek en papier. Daarna kun je meteen zelf als workshopleider aan de slag!

Iedereen kan meedoen

Alleen iets voor kleuters?
Nee hoor, de wokshop is niet leeftijdgebonden. Tullet houdt de workshops overal en met iedereen.

Alleen voor creatievelingen?
Nee hoor, dit vraagt niet om creatief talent. Iedereen kan een klodder schilderen of lijn tekenen.

Alleen voor kleine groepen?
Nee hoor, maak gewoon je papier groter. Ga naar buiten en gebruik het hele schoolplein.

De workshops

In het boek zijn verschillende workshops uitgewerkt. Er staat bij welke materialen nodig zijn. En er staat precies wat de workshopleider moet zeggen en doen.

 1. Een bloemenveld – de deelnemers schilderen, wisselen van plek, en creëren met stippen en lijnen een bloemenveld.
 2. De grote verkeerschaos – kwasten rijden over het papier en als de wegen klaar zijn komen er auto’s, mensen, bomen, …
 3. De magische dobbelsteen – een dobbelspel waardoor humoristische monsters ontstaan
 4. Muziek schilderen – op het ritme van de muziek ontstaan vlekken en tekens, op deze achtergrond ontstaan tekeningen.
 5. Een karakter portret – een portret met symbolen en pictogrammen
 6. Wie is de snelste – een groot imporviseer- en doorgeefspel
 7. Grote worstelwedstrijd – borden vol heerlijke tekeningen
 8. Een lijfwerk – de deelnemers kleuren grote silhouetten in die elkaar overlappen
 9. Het grote feest – eerst tekenen de deelnemers alles wat nodig is voor het feest, daarna versieren de deelnemers de borden met behulp van voorwerpen.
 10. De tekenfabriek – de ‘arbeiders’ van de fabriek krijgen bevelen van de baas
 11. Het grote spektakel – een spectaculaire (ingestudeerde!) dansshow

Bij de workshops worden ook varianten beschreven.

Kies en experimenteer

Koop of leen het boek. Kies er een van de kunstworkshops. Kies er één die je aanspreekt. Probeer het, doe het nog een keer, experimenteer. Het gaat om het creëren, er is geen goed of fout.

Ook een aanrader om te doen met leerlingen die niet (meer) zo vrij zijn. Iedereen kan het, het kan niet mislukken en iedereen geniet!